сряда, 29 септември 2021 г.

10 г "Ко-миксер" - Ретроспектива

През 2021-а празнуваме 10 години от създаването на "Ко-миксер"! 

В началото на лятото на нашата фейсбук страница започнахме едно пътуване в миналото под формата на снимки и спомени. Ето как виждаме историята на "Ко-миксер" до тук:

2011. Как започна всичко? Ива се върна от една работилница в Италия и каза „Хайде да си направим комикс издание!“ Милена и Славена веднага се навиха, а към тях се присъедини и Дени. Като по магия се появи и крайния срок за изпълнение – предложиха ни да участваме в пилотното издание на Анифест – Варна с щанд. Какво да представим, ако не комикси? Имахме около месец да направим всичко, включително да се разправяме за пръв път с печатници. Не всичко мина гладко, но с много любов „Ко-миксер“ бе създаден! 8 комикса от 4 автора в 32 страници. Следващата цел, която си поставихме, е да намерим още художници на комикси. 

Първи брой на „Ко-миксер“ е наличен отново след 7 години! Поръчайте тук последните бройки 

Първата половина на 2012 г. прекарахме в търсене на финансиране на втори брой на "Ко-миксер". С много хъс и оптимизъм се включихме в програма "Дебюти" на Фонд Култура. За голямо наше щастие, получихме от тях финансиране за следващите три броя за година и половина напред. Почувствахме се спокойни, че ще реализираме проекта и силно мотивирани да намерим още съмишленици. За втори брой не бяхме сигурни дали ще има отклик на отворена покана, затова решихме да поканим хора, за които знаем, че със сигурност са мотивирани да участват. Получи се един малък на страници, но разнообразен брой, загатващ за бъдещето на "Ко-миксер". 

 Търсете брой 2 на "Ко-миксер" тук


 

През 2012 екипът на "Ко-миксер" активно се включи в комикс-джемовете, организирани от "Комикис бистро". Не след дълго започнахме да обикаляме из България, провеждайки джемове. Един от най-активните градове беше Велико Търново, но ходихме не веднъж и до Русе, Пловдив и Варна. Ако ни следите, няма как да не знаете какво е комикс-джем, но все пак да припомним: представлява колаборацията на няколко човека в създаването на импровизиран комикс. Най-често нашите джемове се състояха в това всеки да нарисува по един панел от една история, без предварителна уговорка какво ще се случва. Получаваха се винаги забавни и неочаквани неща. През 2013 събрахме най-добрите комиски от многобройните джемове в пътуващата изложба Comics Sans Sens, която беше представена във Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и Русе.  


 

Брой 3 на Ко-миксер излезе през март 2013 г. с тема "Слабости". С тази тема искахме да провокираме авторите да споделят своята уязвима страна. За първи път направихме официална отворена покана за творби и бяхме изключително очаровани и изненадани от количеството комикси, които получихме. Броят стана двойно по-дебел от предходния, което за нас беше много мотивиращо. Друго готино нещо беше, че за първи път организирахме представяне за брой на "Ко-миксер". То се състоя в Hip Hip library, библиотека за независими издания, място което ни накара да се чувтваме не сами в самоиздаването. 

 И след толкова много време брой 3 е един от любимите ни, можете да го поръчате тук!


 

2013 г. беше специална с това, че беше единствената година, в която излезе не един, а два броя на "Ко-миксер". Брой 4 с тема "Шум" се появи през август, около половин година след брой 3. Въпреки бързината, с която беше създаден, броят беше още по-дебел и разнообразен от предния. Изключително пъстър на жанрове и настроения, от комичното до абстрактното, брой 4 обхваща широк "шумов" диапазон. Той беше и последният, който беше покрит от финансирането, което получихме от Национален Фонд Култура. 

Брой 4 беше изчерпан преди няколко години, но по случай годишнината извадихме няколко бройки, така че възползвайте се да си го вземете тук.


 

Брой 5 излезе през пролетта на 2014 г. и даде началото на една много активна комиксова година. Темата беше "В движение" и се оказа, че много му отива! Брой 5 обиколи множество летни събития, сред които София Комикс Експо, Анифест Варна, Анивенчър, NE Fest и "Различният поглед" Стара Загора. След всички тези приключения, към края на годината се оказа, че брой 5 е почти изчерпан, което го направи най-бързо разпродаденият ни брой! Вярваме,че "В движение" беше един от най-добрите ни комикси, едновременно забавен и замислящ и страхотно нарисуван. 

Щастливи сме да споделим, че по случай десетгодишнината, имате възможност да се сдобиете с него. Не се колебайте, количествата са силно ограничени.


 

През лятото на 2014, като част от фестивала Fun City във Варна, организирахме първата от нашите работилници за комикс зийн. Събрахме се 12 човека, работихме и се вдъхновявахме заедно в продължение на 6 дни. Създадохме малка черно-бяла книжка, но заредена с много положителна енергия. След тази успешна работилница, бяхме сигурни, че трябва да повторим този експеримент. Така и се случи – през 2015 отново във Варна, през 2016 в София и през 2019 във Велико Търново. Книжката от първата работилница нарекохме „Вход/Изход“ - във всеки от комиксите се прокрадваше идеята за огледалото като портал.

Изданието бе в ограничен тираж и е изчерпано, но можете да го прочетете тук. Брой 6 на "Ко-миксер" излезе през февруари 2015 г., с тема "Чудо". Броят се отличава с това че този път публикувахме по-дълги комикси - от 5 до 10 страници, а не стандартните за изданието от 2 до 4 страници. В резултат на това броят стана по-съсредоточен върху разказа и с по-разгърнати герои. Освен това, заедно с отворената покана за комикси, пуснахме и конкурс за кратък сценарий, като избраният от нас сценарий-победител беше превърнат в комикс. С тези два експеримента имахме за цел да насърчим по-дългата форма на разказ. 

Към края на 2017, брой 6 беше изчерпан, но по случай 10 годишнината решихме ексклузивно да пуснем няколко бройки, количествата са много ограничени! Поръчайте тук.

 


Втората работилница за комикс зийн се проведе във Варна, през юли 2015 г. Първоначално беше замислена (отново) като част от фестивала FUN CITY, но поради организационни проблеми той беше отложен и се наложи да търсим други алтернативи. За щастите нашето начинание беше приютено от сдружение "Младежки информацонен доброволчески център" и успяхме да проведем една забавна и плодотворна работилница. В продължение на четири дни, участниците работиха усилено ( някои от тях, в малките часове!). 

Получи се много разнообразно издание с тема "Фалшиви неща", което обаче към днешна дата, е изчерпано. За сметка на това, може да бъде прочетено тук.


През 2016 г. излезе брой 7 на "Ко-миксер", първият ни цветен брой. Идеята броят да е цветен дойде покрай темата, а именно - комикси ориентирани към детска аудитория. Да се подбират творби за деца е отговорна задача, затова този път в селекцията бяхме включили и хора, извън нашия екип. С тяхна помощ успяхме да съставим един много пъстър и интересен брой, подходящ за деца, но привлекателен и за възрастни. 

От брой 7 има останали много малко бройки, можете да поръчате своята тук.


 

Единствената ни работилница за комикс зийн в София се случи в края на 2016 г. Прекарахме 5 дни в уютното betahaus, отдадени на комикси. За тема на изданието се спряхме на няколко думи, които за нас описват изминалата година. От „начало“, „звяр“ и „космос“ се роди „Ко-смос“ - книжка с кратки комикси на 12 автора. Работихме заедно, работихме самостоятелно, изкарахме един all-nigher, но накрая завършихме зийна, че и го представихме. 

Изданието бе в ограничен тираж, можете да го купите тук.


 

Брой 8 на "Ко-миксер" излезе през март 2017 и още топъл го представихме в София, Велико Търново и Варна. Да достигне до повече градове и хора беше приоритет за "Ко-миксер" и сме благодарни за интереса и топлото посрещане навсякъде. Темата на броя е "Наопаки". Този брой е един от най-разнообразните както жанрово,така и като интерпретация на темата, която е една от любимите ни. 

Можете да поръчате брой 8 тук.

 

През 2018 г. излезе брой 9 на "Ко-миксер", на тема "Начало". Не случайно темата е тази, защото ние от екипа на изданието усещахме как "Ко-миксер" няма да продължи още дълго в същия формат. Бяхме започнали този страхотен проект още като студенти и 7 години по-късно свободното ни време, а и интересите ни се бяха променили. Направихме изданието голямо и цветно и под надслов "Начало" - с пожелание вдъхновението за комикси да продължи и след "Ко-миксер". 

Поръчайте брой 9 тук.


 

През септември 2019 г. Събрахме автори на „Ко-миксер“ на тридневна работилница във Велико Търново. Работилниците, в които се срещаме на живо винаги са били от най-ценните ни изживявания покрай сборника и тази не прави разлика! Резултатът е „Търново микс“, който излезе през 2020 г. 

Търсете книгата тук.


 Продължаваме с отбелязването на 10 годишнината с нещо ново - Очаквайте!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар