петък, 22 ноември 2019 г.

#Търновкомикс и един нов за нас формат...



В края на лятото малка група художници от България се събраха във Велико Търново за тридневна работилница и сътрудничиха с местни артисти в един нов за нас формат по един нов комикс сборник. Форматът на проекта бе "Работилница с продължение", която в случая нарекохме #Търновкомикс.
Първия етап от него бе именно тази септемврийска среща. Целта ни бе да попием от атмосферата на града, да се вдъхновим един друг,  да си взаимодействаме и да видим как този опит ще се отрази на работата ни.

Ето как протекоха тези три дни...
  
Срещата
На място се събрахме 7 човека. Първият ден беше на тема нашата среща и го отбелязахме с отворено събитие, което се случи на терена на Велико Търново Графити Фест.  Повлияни от атмосферата на графити изкуството, решихме да порисуваме комикси на голям формат - комикс панелите ни бяха А5 и А4 и се озоваха на една наша комикс стена.

Градът
През втория ден (събота) се посветихме предимно на атмосферата на града. Разходихме се из по-популярните му улици и си припомнихме историческото му минало, с помощта на Free Veliko Turnovo Walking Tours, а после всеки участник реши да изследва по свой начин града.

Задачата
В събота раздадохме и "задачата", която всъщност представлява няколко елемента, които да послужат за отправна точка за нашата работа.
Тя се състоеше от смесването на три неща:

Нещо, което участникът търси (абстрактно или не)
Случайно място в Търново
Случаен елемент от атмосферата на града ( цвят, форма, текстура, ритъм )

Идеите
До неделя преди обед работихме над нашите идеи, а след това ги представихме накратко пред останалите участници. Някои от тях се водиха напълно по елементите от задачата, други използваха само един или два от тях. 

И с това представяне закрихме нашата среща. 





Продължението
И тук започна втория етап от работата - изпълнението на идеите. В рамките на 2 месеца, участниците развиха проектите, които представиха във Велико Търново. Към тях се присъединиха и още четирима участници, които не бяха имали възможност да присъстват на живо.
Последния етап от проекта предстои. А именно - издаване на сборника и неговото представяне. С нетърпение очакваме да видим завършения резултат от този нов за нас формат и да го споделим с вас.
Следва продължение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар