неделя, 28 септември 2014 г.

Септемврийски комикс-събития

Един много комиксов септември се получи и тази година!
След като изпратихме Август във Варна на Анифест, където си спретнахме и не лош комикс-джем, започнахме месеца на СофияКомикс Експо с два дни интересни презентации върху комикса и неговите отношения с литературата, киното, музиката.  Желащите да рисуват комикси имаха възможност да се включат и в няколкодневна работилница, водена от художниците от списание „Дъга” и започна с въвеждащи в материята лекции.



И тази година Анивенчър беше задължително събитие в календара ни. На таз годишното издание не проведохме традиционния джем, но отново имахме възможност да се срещнем с нови хора привлечени от нашата отворена покана. Не беше подмината и нашата кутия за чудеса, в която всеки можеше да сподели своето чудо. Ние пък наградихме това, което сметнахме за най-вдъхновяващо.



"Всички фантазираме за неща, които знаем, че няма да станат реалност. Чудото е този момент, в който реалността е станала още по-невероятна от фантазията ни."


Неусетно отново се озовахме във Варна, на Световния фестивал на анимационния филм. Тази година юбилейното издание на фестивала отново бе с комикс привкус, не само заради изложбата на Белгийски комикси, която го съпроводи, но и с присъствието на нашите четири броя на информационния му център.
Ново преживяване за нас бе участието ни в международния фестивал за експериментално изкуство Нефест в София, където беше представена и Paper tagфензин библиотека с куратори Мартина Вачева и Люк Льо Монт. Там бяха изложени както всички броеве на "Ко-миксер", така и фензинът "Вход / Изход", реализиран по време на работилницата на Фън сити тази година.



Последното събитие, в което взехме участие ни отведе в Стара Загора. По покана се включихме във фестивала „Различният поглед” с работилница, джем и изложба. Работилницата се проведе в гостоприемното фоае на Регионална библиотека "Захарий Княжески" и имаше за идея да преведе участниците през процеса на комикс разказ в една страница. Изключително сме очаровани от резултатите и уменията, които показаха младите ни участници. Смятаме, че тази работилница бе полезна и за двете страни. Надяваме се да сме ги вдъхновили за по-нататъшни комикс проекти, те със сигурност вдъхновиха нас! Тук можете да видите резултатите, както и скици:




Изложбата на откъси от всички броеве на „Ко-миксер” бе представена в Лятно кино „Септември”, където се проведе и комикс-джема. Вдъхновени от поетичното четене на млади автори на сцената, в джема ни се включиха предимно новобранци, но пък доста се забавляваха.

С края на месеца приключи и нашият първи конкурс за сценарий. Получихме 12 сценария, един от които ще бъде превърнат в комикс от нашия екип. Очаквайте резултатите скоро, а междувременно имате още малко време да ни изпратите вашите комикси на тема „Чудо”. Чакаме ви до 14 Октомври!



Няма коментари:

Публикуване на коментар